(© Polskapresse)

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

Składniki: Ciasto: 100 g margaryny, 3/4 szklanki cukru, 2 jajka, 100 g (5 łyżek) płynnego miodu, 1 łyżka zimnej wody, 1/2 szklanki (6 łyżek) kwaśnej śmietany 1 1/2 szklanki mąki, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka kakao, 1 przyprawa korzenna. Nadzienie: 2 łyżki marmolady lub dżemu 1 polewa gotowa biała, 30 g (1 łyżka) masła, kilka kropli aromatu rumowego. Do dekoracji: 1 Polewa gotowa deserowa

Czytaj także: Doskonałe przepisy wigilijne


Sposób przygotowania:
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić.Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni(taki jest najlepszy,ale spokojnie mogą to być 3 tygodnie). Piec 3 - 4 dni przed świętami.

Pieczenie:
Ciasto podzielić na 2 - 3 części, rozwałkować (najlepsza grubość około pół cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze około 160 - 180ºC (zależy od piekarnika) przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości placka). Placki ochłodzić.
Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni.
Piernik polać czekoladą lub lukrem (z lukrem dłużej się przechowuje). Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier lub ściereczkę, by nie wysychał.

Wiadomości

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!