W skrócie
Klasyczna panierka nie musi być używana tylko do karpia. W ten sposób można obtoczyć różne gatunki ryb, nadając im niepowtarzalnego smaku i dodając im smakowitej struktury. Wybór produktów do obtoczenia kawałków ryby, nie jest jedyny. Możesz zastanawiać się, co zrobić, aby panierka nie odpadała podczas smażenia. Oto 5 patentów, aby panierka do karpia nie przywarła podczas smażenia.
W galerii można zobaczyć sposoby na panierowanie karpia
- Po pierwsze należy po obtoczeniu lekko docisnąć panierkę, aby dokładnie przywarła do mięsa.
- Po drugie po panierowaniu porcje karpia warto wstawić do lodówki nawet na 30 minut, aby dobrze przyczepiła się do ryby.
- Po trzecie karpia i inne ryby należy smażyć na gorącym oleju na szerokiej patelni. Ryby nie można kłaść na patelni od razu po smażeniu, gdyż panierka przyklei się i mięso przywrze do dna.
- Po czwarte – podczas smażenia delikatnie obracaj rybę przy pomocy szczypiec kuchennych. Użycie widelca lub łopatki zwiększa ryzyko poparzenia, a także przywierania mięsa.
- Na koniec radzę nie przesadzać z ilością panierki na rybie. O ile chrupiąca skórka jest pyszna, o tyle jej nadmiar odpadnie podczas smażenia. Po panierowaniu należy delikatnie otrząsnąć filety z karpia lub innej ulubionej przez domowników ryby.
Tradycyjna panierka do karpia
Prosta panierka z bułki tartej i mąki wystarcza na około 1,5 kg karpia. Wystarczy przygotować 30 g bułki tartej, 20 g mąki pszennej i dokładnie wymieszać w misce. W tej mieszance należy obtaczać każdy filet z karpia, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju z łyżką masła, do momentu aż nabierze złotego koloru. Jeśli dysponujecie termometrem kuchennym, to możecie sprawdzić mięso wewnątrz. Dobrze usmażone powinno mieć około 63° Celsjusza.
Czytaj także:
Orzechowa panierka do karpia
Poszukiwacze chrupkości powinni zainteresować się dodatkiem orzechów włoskich do panierki. Należy 30 g orzechów rozdrobnić w blenderze do momentu uzyskania konsystencji drobnego żwirku. Kawałki powinny być większe niż piasek. Do rozkruszonych orzechów należy dodać 20 g bułki tartej, w drugiej misce 20 g mąki pszennej z ziołami. W szczególności smaku dodaje tymianek, natka pietruszki i oregano. Każdy filet z karpia należy zanurzyć w doprawionej ziołami mące, roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej z rozdrobnionymi orzechami.
Panierka z płatków kukurydzianych
Najczęściej panierka z płatków kukurydzianych stosowana jest do usmażenia filetów z kurczaka. Taką samą metodę można zastosować do zrobienia chrupiących kawałków karpia. Można zrobić karpia jak kurczaka w stylu KFC, mieszając mąkę z rozkruszonymi płatkami kukurydzianymi.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?