Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Obłędne pączki na tłusty czwartek. Tak przygotowują je gospodynie na wsi. Według babcinej receptury i tylko na smalcu

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Wideo
od 16 lat
Trwa karnawał, małymi krokami zbliżamy się do tłustego czwartku. Jak sama nazwa wskazuje, musi być tłusto. Wśród słodkich przekąsek królują tego dnia pączki i faworki. Na wsiach smażenie dużej ilości nadzianych kul to tradycja. Przepisy są często przekazywane z pokolenia na pokolenie. Zobacz, jak krok po kroku zrobić domowe pączki.

Spis treści

Pączki, obok faworków, to obowiązkowa przekąska na tłusty czwartek.
Pączki, obok faworków, to obowiązkowa przekąska na tłusty czwartek. Andrzej Banaś/Polska Press

Współczesny tłusty czwartek tylko na słodko

Wiele tradycji tłustego czwartku dotyczy wsi. Świętowanie rozpoczynało bowiem ostatni tydzień ludowych zapustów, musiało być hucznie i smacznie. Na stołach pojawiało się mnóstwo jedzenia i alkoholu, menu jednak uzależnione było od zamożności właścicieli. W bogatych domach można było znaleźć dzika, sarnę, wino lub domowe nalewki, w tych mniej zamożnych kaszę, kapustę, słoninę lub kiełbasę, pisaliśmy niedawno na strefaagro.pl.

Słodkości zaczęły królować dopiero w XVI wieku, ciasto wyrabiało się na drożdżach, łącząc je z różnymi nadzieniami. W zależności od regionu pączki smaży się inaczej.

Nie kupuj pączków, zrób sam?

W styczniu 2024 r. za pączka trzeba zapłacić średnio 4 zł, w zależności od cukierni czy restauracji cena może być znacznie wyższa. O ile dla jednej osoby zakup kilku pączków nie będzie obciążeniem dla portfela, dla rodziny wielodzietnej może już stanowić spory wydatek. Rozwiązaniem może tu być samodzielne smażenie karnawałowych frykasów.

- To za dużo roboty – twierdzą niektórzy. Okazuje się, że przygotowanie pączków wcale nie jest trudne. Pamiętając o proporcjach, można wyczarować pulchne i pachnące przekąski. Co istotne, na bazie sprawdzonych produktów, bez chemii i ulepszaczy.

Czy pączek zrobiony w domu będzie tańszy? Robisz pączki w domu? Policzyliśmy, ile kosztuje pączek własnej roboty nie tylko na karnawał z cenami składników z marketu

Przepis na tradycyjne wiejskie pączki

Na wsiach nie kupuje się „gotowych” pączków. Ich smażenie na bazie sprawdzonej receptury to tradycja. Gospodynie wiejskie korzystają z regionalnych przepisów, dzięki czemu smak wyrobów jest nie do podrobienia. Warunek: muszą się smażyć na smalcu. Prezentujemy, jak krok po kroku zrobić domowe pączki, według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich w Duczkach.

SKŁADNIKI:

  • kilogram mąki,
  • 10 żółtek,
  • szklanka cukru,
  • 10 dag drożdży,
  • łyżka cukru,
  • łyżka mąki,
  • 3/4 szklanki letniego mleka,
  • dżem/marmolada,
  • ocet/spirytus,
  • masło do ciasta,
  • smalec do smażenia.

PRZYGOTOWANIE: Część żółtek ucieramy z drożdżami, łyżką cukru, łyżką mąki i letnim mlekiem. Łączymy i czekamy, aż masa urośnie. Pozostałe żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy kilogram mąki, szczyptę soli i łączymy z wyrośniętymi drożdżami. Rozpuszczamy masło i letnie dodajemy do powstałego ciasta. Zagniatamy pączki i odstawiamy w ciepłe miejsce. Aby „nie piły” tłuszczu, dodajemy ocet lub spirytus. Nadziewamy dżemem lub wybranym nadzieniem. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, najlepiej smalcu, z każdej strony.

WAŻNE: Pączki nie powinny być ciasno ułożone. Gotowe kule można ozdobić lukrem lub cukrem pudrem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Obłędne pączki na tłusty czwartek. Tak przygotowują je gospodynie na wsi. Według babcinej receptury i tylko na smalcu - Strefa Agro

Wróć na ladekzdroj.naszemiasto.pl Nasze Miasto