Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wyśmienite paszteciki z kapustą i grzybami na Wigilię. Sprawdzony przepis na pyszną przekąskę do barszczu. Nie poprzestaniesz na jednym

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Paszteciki wigilijne z pysznym farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Sprawdź, jak je zrobić. Kliknij zdjęcie i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Paszteciki wigilijne z pysznym farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Sprawdź, jak je zrobić. Kliknij zdjęcie i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mamy niezawodny przepis na paszteciki z kapustą i grzybami. To pyszny dodatek do wigilijnego barszczu. Kruche, drożdżowe ciasto wypełnione farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów leśnych z pewnością zasmakuje każdemu. Możesz podać je na ciepło lub jako zimną przekąskę. Zobacz, jakie to proste. Podpowiadamy, jak łatwo wykonać paszteciki na święta w domu krok po kroku. Sprawdź przepis.

W skrócie

Paszteciki wigilijne robi się szybko, jednak najwięcej czasu zajmuje przygotowanie farszu. Grzyby wymagają namoczenia. Najlepiej zostawić je w wodzie na całą noc. Jeśli nie lubisz lub nie możesz jeść grzybów leśnych, zrób paszteciki z samą kapustą lub z dodatkiem pieczarek.

W naszej galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania pasztecików z kapustą i grzybami

Widok z góry na paszteciki z kapustą i grzybami trzymane w dłoni
Paszteciki gotowe. Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Paszteciki z kapustą i grzybami - przepis do wigilijnego barszczu

Liczba porcji ok. 40 pasztecików,
Czas wykonania: 3,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 250 g margaryny lub masła,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • łyżka cukru,
  • 5 dkg drożdży,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • opcjonalnie kminek lub sezam.

Farsz:

  • 800 g kapusty kiszonej,
  • 50 g grzybów suszonych leśnych,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak przygotować paszteciki z kapustą i grzybami?

Przygotowanie:

  1. Zacznij od namoczenia grzybów. Najlepiej zalać je wodą i zostawić na kilka godzin lub na całą noc.

  2. Namoczone grzyby odcedź i wypłucz, by nie było piasku. Zalej wodą i gotuj ok. 40 min.

  3. Kapustę kiszoną odciśnij, jeśli jest bardzo kwaśna, to ją wypłucz.

  4. Ugotowane grzyby odcedź, ale zachowaj wodę z ich gotowania. Tą wodą zalej kapustę i gotuj do miękkości (ok. 45 min). Odcedź.

    Nasza rada: do gotowania kapusty możesz dodać listek laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego

  5. Grzyby i kapustę drobno posiekaj lub przepuść przez maszynkę do mięsa na średnich oczkach.

  6. Cebulę posiekaj drobno i podsmaż. Dodaj kapustę z grzybami i chwilę podsmaż, by odparowała woda. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  7. Przygotuj ciasto: mąkę posiekaj z margaryną, dodaj jajka, szczyptę soli, śmietanę i drożdże rozmieszane z łyżeczką cukru. Zagnieć i odstaw na 30 minut, by podrosło.

  8. Ciasto podziel na dwie części. Pierwsza rozwałkuj na prostokąt, przekrój wzdłuż (jak na zdjęciu w galerii).

  9. Na każdą część ciasta, wzdłuż dłuższego boku, kładź kapustę i zwiń jak roladę.

  10. Ciasto posmaruj roztrzepanym białkiem i pokrój na kawałki (jak na zdjęciu w galerii).

  11. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Gotowe!

Nasza rada: przed pieczeniem paszteciki możesz posypać po wierzchu kminkiem, czosnkiem niedźwiedzim lub sezamem

Dodatki do pasztecików

Zaskocz swoich bliskich pysznymi, domowymi pasztecikami. Podpowiadamy, jak wykonać kruche, drożdżowe ciasto oraz farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów leśnych. Idealnie smakują podane na ciepło do wigilijnego barszczu lub zupy grzybowej. Wystarczy podgrzać je na 20 minut przed podaniem w 160 stopniach Celsjusza. Smacznego!

Zobacz także inne nasze świąteczne przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wyśmienite paszteciki z kapustą i grzybami na Wigilię. Sprawdzony przepis na pyszną przekąskę do barszczu. Nie poprzestaniesz na jednym - Strona Kuchni

Wróć na police.naszemiasto.pl Nasze Miasto