Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Portulaka...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Portulaka

Portulaka jest warzywem, które doskonale zastąpi szpinak. Jej mięsiste listki nasycone są cytrynowo-orzechowym aromatem.

Właściwości
Portulaka to warzywo bogate w ka­roten i witaminy grupy B a także składniki mineralne. Znajdziemy w niej przede wszystkim wapń, fosfor i żelazo. Jest też bogatym źródłem antyoksydantów i kwasów omega 3. Znana jest z właściwości oczyszczających krew i usprawniających funkcjonowanie układu nerwowego. Wspomaga także trawienie.

Wykorzystanie w kuchni
Zarówno liście, jak i łodyżki portulaki są w pełni jadalne. Liście można przyrządzić jak szpinak, a mięsiste łodygi zaś - jak szparagi. Portulaka, dzięki lekko kwaskowatemu posmakowi, sprawdzi się w sałatkach. Jej naturalnie słony smak sprawia, że nie musimy używać soli.

Zobacz również

Remis Hutnika, który stracił zawodników, ale nie bramki

Remis Hutnika, który stracił zawodników, ale nie bramki

Uroczystości pogrzebowe śp. druha Marcina Raczyka

Uroczystości pogrzebowe śp. druha Marcina Raczyka

Polecamy

Zagadka monet z Fontanny di Trevi: Gdzie trafiają po wyłowieniu?

Zagadka monet z Fontanny di Trevi: Gdzie trafiają po wyłowieniu?

Przegląd tygodnia od 29.03 w Lądku-ZdrojuTygodniowy przegląd prasy w Lądku-Zdroju, (29.03-4.04.2020)

Przegląd tygodnia od 29.03 w Lądku-ZdrojuTygodniowy przegląd prasy w Lądku-Zdroju, (29.03-4.04.2020)

Przegląd tygodnia od 15.03 w Lądku-ZdrojuTygodniowy przegląd prasy w Lądku-Zdroju, (15.03-21.03.2020)

Przegląd tygodnia od 15.03 w Lądku-ZdrojuTygodniowy przegląd prasy w Lądku-Zdroju, (15.03-21.03.2020)