MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Śliwki, morele, a może truskawki? Do knedli trafiały świeże...
fot. 123rf

Za tymi przysmakami naszych babć tęsknimy, czyli nostalgia food. Tradycyjne przepisy na pierogi i inne dania

Przepis babci na knedle z owocami

Śliwki, morele, a może truskawki? Do knedli trafiały świeże owoce sezonowe.

Składniki:
250 g twarogu
5 łyżek masła
2 jajka
140 g mąki
cukier i sól

Masło roztapiamy i rozcieramy z twarogiem, jajkami, szczyptą soli, łyżką cukru. Dosypujemy mąkę stopniowo, by powstało miękkie ciasto. Formujemy kulę, zostawiamy na pół godziny pod ściereczką.

Jeśli wybieramy owoce, które mają pestkę, trzeba ją usunąć. Rozwałkowujemy delikatnie ciasto i wycinamy koła, Układamy owoce, sklejamy knedle starannie, by sok z owoców nie wyciekł. Gotujemy ok. 10 minut.

Zobacz również

4. Festiwal Białej Kiełbasy w Opalenicy uważa się za otwarty!

4. Festiwal Białej Kiełbasy w Opalenicy uważa się za otwarty!

Noc Muzeów w Muzeum imienia Orła Białego w Skarżysku. Wiele atrakcji! (ZDJĘCIA)

Noc Muzeów w Muzeum imienia Orła Białego w Skarżysku. Wiele atrakcji! (ZDJĘCIA)

Polecamy

Domowa oranżada i lemoniada z czarnego bzu. W gorący dzień nie ma nic lepszego

Domowa oranżada i lemoniada z czarnego bzu. W gorący dzień nie ma nic lepszego

Wyśmienite kotlety po kowalsku. Najlepsze na duży głód

Wyśmienite kotlety po kowalsku. Najlepsze na duży głód

Taki chłodnik litewski robiły nasze prababcie. Dodawały zapomniany składnik

TYLKO U NAS
Taki chłodnik litewski robiły nasze prababcie. Dodawały zapomniany składnik