Bogdan Gałązka, współwłaściciel i senior szef, zaprosił uczestników wydarzenia do warszawskiej restauracji Stolica Cafe. Wspólnie z Markiem Sosnowskim, szefem kuchni, przygotowali specjalne menu poświęcone akcji Tydzień Kuchni Polskiej, nawiązujące do działalności XIX-wiecznego polskiego kucharza Jana Szyttlera. Goście mieli do wyboru dania mięsne i wegańskie. Można było zatem spróbować takich potraw jak pierożek Szyttlera ze śledziem, ziemniakiem i kawiorem, zupy ziemniaczanej z pieczonych ziemniaków z czerwonym pieprzem, oliwą porową okraszoną chrustem, kalarepy pieczonej w soli podanej z dynią, wężymordem, topinamburem, jabłkiem i wiśnią czy babki cytrynowej z rumem i bakaliami. Degustacji towarzyszył wine pairing poprowadzony przez Tomasza Nogę i Krzysztofa Zysiaka, specjalistów ds. wina w MAKRO.
Uczestnicy mieli również okazję obejrzeć specjalnie przygotowaną ekspozycję , która powstała na podstawie skojarzeń ponad stu szefów kuchni. Główne obszary tematyczne, jakie mieli okazję poznać uczestnicy wydarzenia, to dom, pole, rzeka i las. Ekspozycji towarzyszyła narracja Bogdana Gałązki o romantyzmie kulinarnym, powrocie do korzeni i poszukiwaniu tożsamości
Tegoroczna edycja odbędzie się od 3 do 26 listopada. Jest poświęcona połączeniu tradycji z nowoczesnością.
– Świadomość, że kuchnia polska jest wyjątkowa i warto ją pokazywać przeżywa swój dobry czas. Przestaliśmy się jej wstydzić, służy inspiracji – mówi Bogdan Gałązka.
Festiwalowe menu oferowane przez restauracje składa się z przystawki bądź zupy, dania głównego oraz deseru, a jego cena wynosi 69 lub 99 zł. Klienci będą mogli spróbować regionalnych przysmaków, takich jak na przykład kapusty modrej z kaczką czy domowych pierogów z kaszą, grzybami i konfiturą albo jagnięciny z grasicą.
– Do 26 listopada w restauracjach w całej Polsce goście znajdą trzydaniowe menu przygotowane specjalnie na tę okazję – podkreśla Wojciech Klimas, szef kuchni w restauracji Klimat. W jego restauracji będzie można skosztować między innymi wątróbki drobiowej lub kremu dyniowego, kaczki bądź faszerowanej cukinii oraz musu korzennego lub kremu makowego.
Więcej informacji jest dostępnych na stronie https://tydzienkuchnipolskiej.pl.
Patronami medialnymi akcji są Przegląd Gastronomiczny, Poradnik Restauratora, Restauracja, Papaja, HorecaTrends, Portal Spożywczy, Szef Kuchni, FoodService, Horecanet oraz Nowości Gastronomiczne.
O Tygodniu Kuchni Polskiej
Tydzień Kuchni Polskiej odbywa się od 2018 w ramach jednego z kluczowych programów odpowiedzialności społecznej MAKRO, Polskich Skarbów Kulinarnych. Co roku w okolicach 11 listopada z okazji Święta Niepodległości goście mają okazję spróbować specjalnie przygotowanego trzydaniowego menu. Celem akcji jest promocja kuchni polskiej oraz wsparcie lokalnych restauracji.
Festiwalowe menu M15
Menu A
Zupa
Consome z brukwi na gęsinie z ziemniakiem pieczonym, marchewką
i pieczoną gęsią z olejem majerankowym
Danie główne
Dorsz z struganą słoniną, tłuczonymi pulkami, kapustą szmurowną
i sosem z wędzonej ryby
Deser
Śliwki duszone w winiaku pod kruszonką
Menu B
Zupa
Krupnik wegański z grzybami, włoszczyzną, koperkiem i śmietaną roślinną
Danie główne
Pieczeń z buraka podana na gulaszu z brukwi z ziemniakiem pieczonym
i sosem demi glass z malinami
Deser
Śliwki duszone w winiaku pod kruszonką z migdałami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?